28. november 2020

Sprøde vaniljekranse

 Ingen jul uden vaniljekranse. Sammen med pebernødder er vaniljekranse ubetinget min yndlings julesmåkage. De er super simple i smagen, der primært kommer af smør og vanilje, men ikke desto mindre fylder de munden med lykke. Helt traditionelt kører man sådan en vaniljekransedej igennem kødhakkeren med en stjerneplade for, så man får nogle lange stjerneformede pølser af dejen. Det er en lille smule besværligt, synes jeg. Jeg har et rimeligt godt tag på sprøjteposer, så med en dej der er lind nok til at sprøjte ud, er det en meget nemmere løsning.

Når jeg bager vaniljekranse, så går jeg altså ikke ned på vanilje! Der er ikke noget med at bruge vaniljesukker eller vaniljearoma. Der skal ægte vanilje i, for det er altså den primære smagsgiver, og ja en vaniljestang koster efterhånden rigtig mange penge, men hvis man ser sig lidt for, kan man ind imellem finde dem på nettet til en fordelagtig pris. Jeg har f.eks. lige bestilt 10 fede stænger Bourbonvanilje hjem fra England, for 230 kr inkl. fragt. Det er lidt noget andet end at skulle give 50 kr. for en vindtør Haitivanilje i et dansk supermarked.Vaniljekranse - Ca. 35 stk


  • 1/2 vaniljestang
  • 180 g sukker
  • 200 g blødt smør
  • 1 æg
  • 250 g hvedemel
  • 70 g mandelmel eller finthakkede mandler


Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med en spsk sukker. således at du får skilt vaniljekornene fra hinanden.

Rør vaniljesukker, sukker og smør til det er lyst og luftigt. Tilsæt æg og rør det med.


Kom mandelmel og hvedemel i og rør det hele godt sammen til en lind dej.


Sæt en stjernetyl str 10 i en sprøjtepose, og fyld dejen deri. Beklæd et par bageplader med bagepapir.

Sprøjt vaniljekransene ud på pladerne, sådan at de har en størrelse på ca. Ø 5 cm. Der skal være lidt plads imellem dem, da de hæver en smule op.


Sæt vaniljekransene i ovnen ved 210 grader varmluft, og bag dem i ca. 11 minutter. De skal være gyldne i kanten, men endelig ikke mørke.

Man får den bedste afbagning, ved kun at bage en plade ad gangen.


Kagerne er bløde når de lige kommer ud af ovnen, men bliver sprøde, når de køler af. Jeg plejer gerne at lægge dem til afkøling på køkkenrulle, der suger overskydende fedt.

Opbevar vaniljekransene i kagedåse eller lufttæt bøtte eller glas.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar