23. december 2020

Langtidsstegt gås med appelsin og svesker

 I min familie har vi altid spist and juleaften. Den er evt. blevet suppleret med flæskesteg og medisterpølse, men anden har altid haft hovedrollen på julebordet. Sådan bliver det ikke i år. Min svigerfar tilbød at komme med en stor lækker frilandsgås til juleaften, og det siger kokken ikke "Nej Tak" til. I bund og grund synes jeg ikke der er den store forskel på and og gås, bortset fra at gåsen er lidt større. Nogen vil mene at gåsekødet har en finere smag, men det ved jeg faktisk ikke om jeg er enig i. Til gengæld er gås noget dyrere end and, så skulle jeg selv ud og handle et stykke fjerkræ til julemiddagen, ville jeg stadig vælge anden.

Men! En gås smager nu stadig dejligt. Jeg tilbereder den ligesom jeg ville med en and, men den får selvfølgelig lidt længere tid i ovnen, da den er større. Jeg langtidstilbereder, for jeg kan godt lide virkelig mørt kød, der falder lidt fra hinanden. Det er ganske vist ikke så pænt at servere, men skide være med det, når det er så mørt at det smelter i munden.







Langtidsstegt gås med appelsin og svesker - Ca. 4 prs:

  • 1 gås på 4,5-5 kg
  • 3 spsk groft salt
  • 2 appelsiner
  • 200 g svesker
  • Evt. 2 æbler
  • 1/2 ltr gåsefond - Det kan du lave efter samme principper som andefond
  • Har du ikke fond, kan du bruge vand med lidt urter i



Begynd dagen før du skal stege gåsen. Det tager lidt tid at gøre sådan en i stand. Den har også godt af at ligge et lille døgn med salten, og så har du tid til at koge fond på indmad mm. 
Sådan en gås har altid en masse fjerstubbe der skal fjernes. Til det formål bruger jeg en lille spidstang, som bor i mit køkken. Den er også guld værd, når der skal fjernes ben fra fileterede fisk. Vær grundig i arbejdet med at fjerne fjerstubbene. Det er et stort arbejde, men tiden værd. 




Gør gåsen ren indvendig. Fjern rester af blod, årer og indmad. Klip de yderste led af vingerne. Kog en fond på indmad, hals og vinger. 


Gnid gåsen indvendig med ca. 2 spsk groft salt, og fyld den med appelsinbåde, svesker og evt. æblebåde. Snør benene sammen, så de holdes ind til kroppen, og er med til at holde på fyldet. Luk evt. gåsen med et par kødnåle. Gnid gåsen udvendigt med ca. 1 spsk groft salt.
Nu stiller jeg gåsen i køleren natten over, men den kan også komme direkte i ovnen.


Hæld fond (eller evt. vand) i bunden af en bradepande, og læg gåsen på en rist ovenover. Sæt den i en kold ovn ved 120 grader, og lad gåsen stege i 7 timer. Ca. hver halve time overhældes gåsen med stegeskyen, eller pensles med gåsefedt, hvis du har noget af det.
Efter 7 timer skrues ovnen op på 200 grader, og gåsen steges yderligere 30 min, indtil skindet er sprødt.



Gåsen parteres ved at skære lårene af. Herefter tages brystet fra skroget, ved at skære ned langs brystbenet. Del brystet i mindre stykker inden servering. Vær lidt forsigtig, når du skærer ud. Sådan en langtidsstegt fugl er meget mør, og falder let fra hinanden.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar