7. januar 2013

Vietnamesisk salat med kylling og ris

Ovenpå julens meget fede og salte kost, er det for mit vedkommende blevet tid til at spise en masse grøntsager igen. I foråret og om sommeren spiser jeg bunkevis af salat, og det savner jeg altså lidt her i de mørke måneder. Jeg kunne selvfølgelig bare købe nogen af de sørgelige udenlandske grøntsager, der ligger i supermarkederne, men jeg har jo lidt den holdning, at jeg så vidt muligt gerne vil spise det der er i sæson. Rodfrugter og kål, af en fantastisk kvalitet, har vi i øjeblikket nok af her hjemme. Hvorfor skulle jeg så købe importerede grøntvarer, der ikke smager af noget som helst, fordi de er plukket, mens de stadig er umodne? 42% af de udenlandske grøntvarer indeholder i øvrigt pesticider, mens det kun gør sig gældende for 13% af de danskproducerede. Det belaster desuden også miljøet rigtig meget, når lastbilerne fiser rundt på landevejene, for at bringe varer fra A til B. Ja, nu lyder jeg sikkert som en eller anden øko-flipper i batikfarvet t-shirt og fodformede sko, men sådan er det ikke. Jeg vil bare gerne have råvarer af en ordentlig kvalitet, og så i øvrigt passe bare en lille smule på hvad jeg gør ved Moder Jord. Så her er altså en opskrift på en super frisk salat, som kan laves af de grøntsager der er i sæson NU.


Vietnamesisk måltidssalat:

1 dl ris - Jeg bruger en blanding af basmati og vilde ris
350 g kyllingefilet
Den hvide halvdel af en porre - Brug forårsløg, når de er i sæson
300 g hvidkål
3 gulerødder
1 stor håndfuld frisk koriander
50 g grofthakkede peanuts

Marinade:

3 spsk citron eller limesaft
2 spsk olivenolie
1 spsk akaciehonning
1 fed hvidløg
Salt og friskkværnet peber

Start med at koge risene, de skal nemlig køles af. Følg anvisningen på posen.

Skær porren ud på skrå i helt fine ringe.


Skær gulerødder og hvidkål ud i julienne - helt fine strimler.

Rør alle ingredienser til marinaden sammen, og vend den godt sammen med porre, gulerod og hvidkål. 

Skær kyllingen ud i strimler/skiver, og steg det i panden med lidt fedtstof. Krydr med salt og friskkværnet peber.

Hak korianderen groft. Det skal være meget rustikt, så det er nok at lade kniven køre gennem bunken et par gange.

Når kyllingen er kølet lidt af, vendes den i salaten sammen med den hakkede koriander. Læg et tyndt lag ris i bunden af en tallerken. Anret salaten ovenpå og drys med grofthakkede peanuts.