1. oktober 2021

Æble-crumble - Den nemmeste æbletærte

 Første gang jeg stiftede bekendtskab med æble-crumble var jeg solgt! Jeg var 19 år, og arbejdede i restauranten i en golfklub i Edinburgh, og den lune æble-crumble var selvsagt et stort hit blandt klubbens medlemmer. Siden da har æble-crumble været en af mine absolutte favoritter, når det kommer til kager/desserter. Jeg laver den også gerne med rabarber eller bær, når disse er i sæson, men æble er nu bedst.

Kagen er super nem at gå til. Hvis man er lidt doven, kan man undlade at skrælle æblerne, men skrællen kan godt blive en smule sej, når den bliver bagt. Smuldredejen som skal ovenpå, skal blot arbejdes hurtigt sammen med fingrene eller en håndmixer. Alt i alt, tager det ca. en time, fra du starter, til du har en færdigbagt crumble. 


Æble-crumble - 5-6 prs:

  • 1,5 kg æbler (ca. 750 g uden skræl og kernehus)
  • 1 spsk majsstivelse
  • 2 spsk brun farin
  • 2 tsk stødt kanel
  • 50 g marcipan - Kan undlades
  • 50 g mandler - Kan undlades

Smuldredej:

  • 100 g blødt smør
  • 100 g hvedemel
  • 100 g havregryn
  • 100 g sukker

Æblerne skrælles, befries for kernehus og skæres ud i tern. Du kan sagtens bruge friske nedfaldsæbler, og andre æbler som måske ikke er så pæne.

Bland maizena, brun farin og kanel, og vend blandingen sammen med æblestykkerne. Hæld det hele over i et ovnfast fad, og bag det i ca 25 min ved 180 grader varmluft.

Fordel hakkede mandler og reven marcipan hen over æblerne. 

Put alle ingredienserne til smuldredejen i en skål og arbejd det sammen med fingrene eller en håndmixer. Fordel det jævnt øverst i fadet.


Bag æble-crumblen i ca. 30 min ved 200 grader varmluft. Toppen skal være gylden og sprød.


Server kagen lun sammen med creme fraiche rørt med vanille eller evt. en kugle is.