27. marts 2015

Broccoli-ostesuppe

Broccoli-ostesuppe er vist ikke noget der er så udbredt her i lille Danmark. Jeg har ihvertfald aldrig hverken hørt om eller spist det her hjemme. I mine helt unge dage boede jeg en periode i Skotland, hvor jeg arbejdede i en restaurant, og her fik vi indimellem suppen til personalemad. Smagen i suppen var fantastisk, men den var meget fed og tyktflydende, fordi der blev tilsat meget store mængder fuldfed cheddar.

For noget tid siden, kom jeg, at en eller anden grund, til at tænke på denne broccoli-ostesuppe, da jeg, under oprydning i køleskabet, fandt en ordentlig humpel vesterhavsost. Min idé var at lave suppen med den gode smag, men i en knap så fed og kvalm udgave. Så kunne man måske lige så godt lave en broccolisuppe uden osten, men modnede oste giver en helt fantastisk umami smag, når de anvendes i madlavningen - Umami betyder velsmag på japansk.

Broccoli-ostesuppe - 4 prs:


  • 2 spsk smør
  • 2 porrer
  • 400 g kartofler
  • 500 g broccoli
  • Ca. 1 ltr grøntsagsbouillon
  • 100 g vesterhavsost
  • Salt og peber


Skræl kartoflerne og skær dem ud i tern. Porren skæres ud i ringe og broccolien deles i buketter. Skræl broccolistokken og skær den ud i tern.


Smelt smørret i en gryde og sautér porrerne heri. De skal bare lige falde lidt sammen, men må ikke tage farve. Tilsæt kartoflerne og broccolistokken, og dæk det med bouillon. Kog op, skru ned for varmen, og lad retten simre i 10 min.


Mens suppen simrer, kan du passende bruge tiden på at rive ost.
Når kartoflerne er næsten møre, tilsættes broccolibuketterne, og retten simrer i yderligere 5-10 minutter. Broccolien skal være ret mør.


Tag suppen af varmen og blend det godt igennem - Den skal være helt glat.


Kog suppen op igen, tag den af varmen, og tilsæt den revne ost under omrøring. Smag til med salt og peber.


Server suppen med et stykke godt brød til.