7. december 2014

Dhal med raita.

Jeg vågnede i morges, med følelsen af sandpapir i halsen - Og nej, jeg har ikke været til julefrokost. Jeg har vist fanget min årlige jule-syge. Det er stort set hvert år, at jeg op til jul har en uges tid med hoste, grynt og snot i lange baner. Ovenpå en dag der har budt på venindebesøg og eksamenslæsning, er energien faktisk brugt op, så aftensmaden skal være nem - Helst noget der kan passe sig selv, og noget der kan give mig lidt varme i kroppen. Så idag har jeg lavet dhal. Dhal er en traditionel indisk ret, som udgør en af hjørnestenene i det indiske køkken. Det kan spises som suppe, som stuvning, som tilbehør eller som en ret i sig selv. Retten er ganske simpel, den består nemlig kun af linser, krydderier, tomat og grøntsagsfond. Nu er der garanteret nogen, der tænker "Åh nej, jeg magter ikke det der vegetar-fis" Men det er altså en super lækker, mættende og sund ret - Og der er ingen der tager skade af en kødfri dag engang imellem. Kødfri dage er gavnlige for helbredet, pengepungen og miljøet. Man kan såmænd også spise et stykke kød til sin dhal, hvis man ikke kan undvære, men den her fik vi nu kun raita til. Raita minder lidt om tzatziki, bare uden hvidløg og med spidskommen i stedet. Sammen med raitaen danner dhal et helt fantastisk måltid. Der er virkelig smæk på de varme krydderier i linsgryden, mens mynten og agurken i raita giver en kølende effekt.



Dhal - 4 prs:


  • 3 spsk olivenolie
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk fintrevet ingefær - eller 1 tsk tørret
  • 1 spsk finthakket chili - Den jeg bruger er ikke så stærk, du kan sagtens bruge mere.
  • 3 tsk karry
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 2 tsk stødt koriander
  • 1/2 tsk stødt kardemomme
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dåser flåede, hakkede tomater
  • 200 g røde eller grønne linser 
  • Evt. salt

Raita:



  • 1 agurk
  • 2 dl creme fraiche eller græsk yoghurt
  • 1/2 tsk stødt spidskommen
  • 1 håndfuld frisk mynte
  • Salt



Varm olien op i en tykbundet gryde og svits alle krydderierne - Pas på de ikke brænder på! Tilsæt tomater, linser og bouillon og rør det hele godt sammen.


Kog op under omrøring, skru ned for varmen og læg låg på gryden. Lad dhalen stå og småsimre, under låg i ca. 35 min. Kig til den engang imellem, og rør lidt i gryden.


Mens du venter på at dhalen bliver færdig, kan du lave raita. Agurken flækkes og befries for kerner. Riv agurken på et groft rivejern.


Rør creme fraichen sammen med den revne agurk, spidskommen og finthakket mynte.


Smag dhalen til med salt, og server den rygende varm med en skefuld iskold raita ovenpå, og gerne med en masse frisk koriander på toppen - Det måtte jeg dog tænke mig til idag. Til gengæld fik vi nogle lækre naan-brød til.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar